Kredittkort
Kredittkort

Vanlige bankkort gir deg tilgang på en fastsatt sum med penger, hvor du kun har mulighet til å bruke det du har satt inn på kontoen. Kredittkortene fungerer annerledes ved at du låner penger fra en finansinstitusjon som du deretter lover å betale tilbake til et avtalt tidspunkt. Med andre ord «eier» du ikke selv de pengene du betaler med, men du benytter helle kredittkortet som et kortsiktig lån. Dette krever mer disiplin, ettersom mangel på tilbakebetaling kan føre til store økonomiske problemer.

Flere forskjeller mellom kortene

Et bankkort ansees i utgangspunktet kun som en tjeneste banken tilbyr av generøsitet. Selvsagt vil nesten alle banker i dag tilby et debetkort dersom kunden ønsker det, men det er ikke en tjeneste de er nødt til å gi kundene sine. Kredittkort er til gjengjeld å regne som et produkt banker og finansinstitusjoner kan tjene gode penger på, og av den grunn er det mange flere aktører som konkurrerer om å utstede kortene. Konkurranse er sunt da det fører til lavere priser, og bedre betingelser, men dette kan faktisk føre til at selve varene man kjøper blir dyrere. Et debetkort kan ha noen fordeler slik som gratis uttak fra minibank, og gratis bruk i utlandet. Utover dette er det kun kredittkort som inneholder varierte fordeler.

Dette er fordelene med kredittkortet

Med kredittkort har du mulighet til å spare gode penger over tid. Du kan få rabatt på viktige varer som drivstoff, mat og klær, og det finnes i tillegg egne kategorirabatter som tilbys av noen selskapet. For en gjennomsnittlig familie kan 2% avslag på en forbruksvare tilby en god del penger i løpet av et år, og derfor gjelder det å benytte seg av de tilbudene som er tilgjengelige. Dessuten gir kredittkort deg en avdragsfrihet fram til du betaler tilbake kortsummene.