Kredittkort
Kredittkort

Norge er et av de mest moderne landene i verden når det kommer til kortbruk, og vi er helt i verdenstoppen også for digitale overføringer av penger. Derfor er vi nordmenn svært kortvante, og de fleste av oss foretrekker å bruke et kredittkort når vi ferierer utenlands. Men kan alle kort brukes i utlandet?

Kredittkort er internasjonale

Selv om man har et kredittkort gjennom en norsk bank eller et norsk selskap, så er man tilknyttet et internasjonalt nettverk. Du er helt sikkert klar over at de fleste kort i Norge er tilknyttet VISA- eller MasterCard-nettverket, som betyr at det i praksis nærmest ikke finnes et land hvor du ikke kan bruke kortene. Derfor trenger du ikke tenke på om kortet ditt blir godkjent i utlandet – med mindre du skal besøke et svært lukket og spesielt land. Et kredittkort er altså globalt, selv om du har fått det i Norge.

Gebyrer og valutaveksling

Det man dog bør tenke på er at det slettes ikke er sikkert at kredittkortbruken er gratis i utlandet. For selv om norske butikker lar deg betale med slike kort uten ekstra kostnad, så er ikke dette tilfellet i alle andre land. Samtidig må man også tenke på valutakursen og gebyrer, spesielt når man gjør uttak i minibanker. Flere kredittkort er helt gebyrfrie og krever ikke noe ekstra av deg, mens enkelte andre igjen vil være dyre å bruke til slike formål.