Kredittkort
Kredittkort

Har du et kredittkort, eller debetkort, har du garantert måtte benyttet kortnummeret bl.a. til betaling på internett. Nummeret er unikt for deg, og en kode for identifisering. Du bør passe på å ikke oppgi nummeret til uvedkommende.

Nummeret

Du har kanskje ikke tenkt over hva nummeret på et kredittkort egentlig er, eller du har tenkt at det muligens er et helt tilfeldig tall. Det er faktisk en god del informasjon i denne tallrekken på kortet. Først kommer 6 siffer som identifiserer kortutsteder og hvilken bransje den tilhører. Deretter kommer tall som identifiserer deg overfor bank og betalingssystemer. Siste tallet i rekken er et kontrolltall. I tillegg kan det kontrolleres om kortnummeret er et gyldig nummer. Gang det første tallet med 2, og gjør samme med annethvert tall. Summer disse småsummene, og del dette tallet på 10. Går regnestykket opp er det et gyldig kortnummer.

Pass på

Det er en omfattende svindelvirksomhet mot kredittkort og identitetstyveri, og derfor bør en passe godt på personlig informasjon. Dette gjelder faktisk også kredittkortnummeret ditt. Får du for eksempel en telefon fra noen som hevder de er fra en organisasjon, som samler inn penger til veldedighet, og er ute etter givere. Gi aldri kredittkortnummeret over telefon. Hvem som egentlig befinner seg i den andre enden vet man ikke. Har svindlere navnet ditt og kortnummeret er det fult mulig å handle blant annet på nett uten ditt samtykke. Overraskende mange gir fra seg kredittkortnummer uten å være sikker på hvem som får tak i det. Fortsatt finnes det steder hvor hele kortnummeret står på kvitteringer for innkjøp. Ta i så fall vare på kvitteringen og makuler den.