Kredittkort
Kredittkort

Dersom du har tenkt på å skaffe deg ditt første kredittkort er det en rekke begrep du bør sette deg inn i som vil hjelpe deg til å velge riktig. Det er også viktig å forstå de sentrale begrepene innenfor dette slik at man bruker kortet sitt riktig og unngår unødvendig høye renter og gebyrer.

Ditt første kredittkort

Ditt første kredittkort bør være et som gir deg de laveste renter og gebyrer, og samtidig en kredittgrense som passer til ditt bruk. For å kunne gjøre et best mulig valg før du søker om kredittkort, bør du kjenne til disse nybegynnerbegrepene.

Kredittgrense: Kredittgrensen er disponibelt beløp på ditt kredittkort. Denne grensen kan variere fra et par tusenlapper opp til flere hundre tusen kroner. Det koster deg ingenting ekstra å ha en høy kredittgrense, det er først når du bruker kortet at du låner penger fra banken og må begynne å betale tilbake.

Renter: I det øyeblikket du benytter kredittkortet låner du et beløp av banken som har utstedt kortet. Dette lånet skal betales tilbake sammen med en prosentandel av totalbeløpet. Denne prosentandelen kalles nominell rente, og varierer fra bank til bank. Legger man til fakturagebyr og andre gebyrer fra banken kalles det endelige beløpet som legges på lånet ditt en effektiv rente, noe som til slutt er kostnaden du må betale for å låne penger fra banken.

Viktig å merke seg ved kredittkort

Det er også viktig å merke seg følgende når du skal søke om ditt første kredittkort.

Rentefritak: Selv om den effektive renten er mye høyere enn på et vanlig bankkort, tilbyr de fleste banker en periode med rentefritak. Denne er ofte på mellom 45 og 50 dager, og betyr at du kan vente til du for eksempel får lønn før du betaler tilbake lånet ditt – uten at det påløper renter på lånet.

Gebyrer: Selv om det finnes enkelte gebyrfrie kredittkort, har noen av de ekstra gebyrer forbundet ved bruken. Dette kan være en fast prosentsats i gebyr på kontantuttak eller varekjøp, og er verdt å merke seg før man velger kredittkort da dette fort kan føre til ekstra kostnader ved bruken.