Kredittkort
Kredittkort

Selv om bruk av små summer ikke utgjør så mye i kroner på en kreditt, er det ikke til å komme fra at det i løpet av et år kan bli en del kroner. Dette gjelder spesielt om du ikke betaler kreditten på et kredittkort innen den rentefrie perioden. Visste du at rentene løper fra uttak om du tar ut penger i minibanken med kortet?

Rentekostnader

Renter på et kredittkort er ofte rundt 20%. I utgangspunktet ganske mye om du benytter mye av kreditten. Spesielt om du ikke klarer betale innen den rentefrie perioden. Det en skal være klar over er at det ikke er noen rentefri periode på kontantuttak. Tar du ut penger i en minibank vil det løpe rente helt fra uttak. Det vil gjøre tusenlappen du tok ut atskillig dyrere. Den vil koste deg så mye som kr 200 ekstra, og det betyr at et uttak på kr 1 000 egentlig er kr 1 200. La derfor uttak i minibank bli den plassen du ikke bruker et slikt kort. Benytt debetkortet (ditt vanlige bankkort) til dette.

Ta ut penger utenlands

På reise er det selvfølgelig nødvendig med litt kontanter. I utlandet vil et kontantuttak koste deg enda mer enn i Norge. I tillegg til at rentene vil løpe fra uttak vil det komme ekstra kostnader. Disse kostnadene er et valutapåslag på 1,75%, samt enkelte gebyrer. Dermed vil tusenlappen fra eksemplet over fort bli enda dyrere. Du kan finne kredittkort som har rentefritt på uttak i utlandet, som for eksempel Norwegian kortet. Her tilkommer kun et gebyr og valutapåslaget. Sjekk derfor hvilke vilkår akkurat ditt kort har.